Fase 1: Wandelende Roodheid

Het eerste teken dat je door een teek gestoken bent uit zich in een roodheid op de plaats waar je gestoken bent. Die rode plek wordt steeds groter, groter dan een 2 euro munt. Op zich een goed teken want dat betekent dat je immuunsysteem vers bloed naar die plaats stuurt om de ontsteking te lijf te gaan. Dat is een pluspunt...je immuunsysteem werkt! Maar dan moet die rode plek ook weg gaan. Als die steeds groter wordt is dat dus niet goed. Je kunt met een pen o.i.d. de rand van de rode plek markeren om te zien of ie groter wordt en hoe snel. Op een gegeven moment kan er midden in de rode plek een witte plek ontstaan, met daarin weer een rode stip (bulls eye). Dus nu zijn er "ronde" cirkels verschenen.

Wandelende Roodheid, Erythema Migrans, Bullseye

Op google kun je zoeken op "erythema migrans lyme", dan vind je allerlei verschillende foto's van hoe dat er uit kan zien. Ik heb nog een vrij fatsoenlijke gekozen. Als het hier op lijkt hoef je geen test te doen: je hebt lyme! Het kan zijn dat je nu al in stadium 2 zit. Maar stadium 1 heeft nog geen pijn, of vermoeidheid of één van vele andere verschijnselen. Je zou kunnen zeggen dat antibiotica nog wel een veilige optie is.

Fase 2: Pijn in vlagen

In deze fase begint het best vervelend te worden wat verschijnselen betreft:

Nu wordt het riskanter om antibiotica te nemen. Maar nog steeds mogelijk dat het bij jou werkt en dat je ervanaf bent.

Fase 3: Chronische lyme

Dit is het stadium waar je in terecht kan komen als je de tekenen verwaarloost of te laat bent gediagnostiseerd. Ook kan dit voorkomen na een antibioticakuur. Dan ligt je immuunsysteem op z'n gat en grijpt de lyme zijn kans. Je bent in zo'n geval weerloos. Zwaardere antibiotica zal waarschijnlijk ook niet helpen en je nog zieker maken. Je beste optie zou nu wel eens alternatieve zorg kunnen zijn. Euuh, wat zeg ik? Alternatief? Ik bedoel eigenlijk de oude natuurlijke wijsheid van kruiden. Anyway, kenmerken van stadium 3 zijn vooral imitaties van andere zware ziektes die je NIET hebt:

De lijst die lyme in dit stadium kan nabootsen is erg lang. En het is niet grappig als je in dit stadium zit. Ik heb mensen gesproken die me dingen vertelden waarvan ik dacht:"Als ik dat zou hebben zou ik er een eind aan maken." En daar hebben zij ook aan gedacht vertelden ze me. Iemand vertelde me dat hij nachten lang door het bos liep te huilen van de hoofdpijn en niet kon slapen en niets hielp. (Noot: Hij is genezen!). Maar er zullen er zeker zijn die dat einde dan ook hebben opgezocht.