Lyme Test

De testen zijn niet zo erg betrouwbaar. Dat houdt in dat als uit de test komt dat je lyme hebt, het heel goed mogelijk is dat je het niet hebt. En als getest wordt dat je geen lyme hebt, het heel goed mogelijk is dat je het wel hebt. Als de testen (ELISA en Western Blot) zelf getest worden dan blijkt dat 55% niet klopt. De uitkomst van verschillende laboratoria is ook verschillend van dezelfde bloedproef.

ELISA en Western Blot

De ELISA en western Blot tests worden het meest gebruikt om vast te stellen of je lym hebt. De arts gaat ervanuit dat wat de test zegt waar is. Maar er zijn een fiks aantal kanttekeningen omdat het tests zijn die op antilichamen meten:

PCR Test

De PCR test is niet zo bekend, maar wel behoorlijk nauwkeurig. De "Polymerase Chain Reaction" bevestigt de aanwezigheid van lyme bacterien in het lichaam. De test is relatief nieuw en is ontworpen om lyme DNA op te sporen. Een positieve PCR test wil zeggen dat je vrijwel zeker lyme hebt.

Lyme C6- Peptide ELISA Test

Deze test werkt iets anders dan de eerder ontwikkelde ELISA test. Ontwikkeld aan de Tulane Universiteit en sinds het jaar 2000 beschikbaar. De kans op een onjuiste positieve diagnose ligt onder de 1%. (Positieve diagnose betekent dat je het hebt). Dus als deze test zegt dat je lyme hebt, is dat waarschijnlijk ook zo. Er is nog steeds geen test die, als die negatief uitvalt, kan zeggen dat je het NIET hebt.

Andere testen

ProHealth

Logo ProHealth

Bij ProHealth kun je wel een redelijk betrouwbare test doen. Die test is weliswaar gebaseerd op Elisa (Melisa), maar dan aangepast. Ze sturen je bloed op naar Invitalab in Dusseldorf. Daar wordt een test uitgevoerd op T-Lymfocyten. Ze doen een uitgebreide nacontrole zodanig dat er maar hooguit 8% vals positief is en maar 15% vals negatief. De test kost dan wel 236 euro op dit moment (15 okt 2015), maar het is de beste test op dit moment bekend. Veel huisartsen erkennen deze test maar je krijgt hem vaak niet vergoed.

Alternatieve testen

In het alternatieve circuit is het ook niet altijd even duidelijk. Als je klachten hebt en je gaat naar een specialist in lyme zal die je vertellen dat je lyme hebt. Maar als je naar een alternatieve tandarts gaat zal die zeggen dat dat komt doordat de meridianen van je tanden niet goed zijn. Ga je naar een stralingsdeskundige dan zal die zeggen dat je last hebt van straling. Er zijn er nogal wat die de werkelijkheid een beetje uit het oog hebben verloren en in hun eigen straatje l*llen.

Hoe weet je het dan wel zeker?

Niet, eigenlijk. Je weet het bij het waarnemen van de kenmerken. Zoals een rode ring, aangezichtsverlamming (gesloten ooglid), naar beneden hangende mondhoek, begeleidende hersenvliesontsteking, chronische gewrichtsontsteking, zeer droge dunne huid. Maar je kan het ook voelen in je zenuwbanen als een soort tinteling/dood gevoel of als een soort kloppend gevoel in je bloedbaan. De eerste scheuten van gevoeligheid in je gewrichten (meestal zijn de knieen en enkels als eerste aan de beurt).