Over het algemeen wordt de ziekte van lyme overgebracht door een teek. De teken hier op de foto zijn er 4: larve, nimf, mannetje en vrouwtje. Ze kunnen dus nog best redelijk groot zijn. Op Lymenet.nl kun je veel waardevolle informatie vinden over teken. Toch wordt lyme waarschijnlijk ook door muggen, dazen en andere steekinsecten overgebracht. Het is bloed en speeksel- overdraagbaar, dus yep, ook via sex dus.

Een dikke teek

Als je ziet hoe groot een teek kan worden als die zich heeft volgezogen met het bloed van de gastheer/vrouw, dan kun je daar best even van schrikken.

 

Een volgezogen vrouwtjes teek

De beet van een teek

Feitelijk is het zo dat het geen beet is maar een steek. Kijk maar naar het wapen van de teek:

De bakkes euh...het wapen van de teek

Daar kun je aan zien, dat als je een steek krijgt, er geen draaing in zit. Het is het makkelijkst om de teek met een lichte draaibeweging eruit te halen, maar links of rechtsom maakt niet uit. Wat je niet moet doen: je nagel erin zetten en de teek met een grote haal eruit trekken. De teek zal in dat geval zijn giftige inhoud in je leegspugen en dan ben kan je de klos zijn in het geval van een besmette teek. Behandel de teek ook niet met alcohol o.i.d. Lees meer op Lymenet.nl voor het hoe en wat.